2024 Serhat Özyar YGBİ Ödül Sonuçları


Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Seçici Kurulumuz, yaptığı değerlendirmeler sonucunda 2024 yılında iki adaya “Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”nün, üç adaya da teşvik niteliğindeki “Onursal Ödül”ün verilmesini kararlaştırmıştır.

Ödül sahiplerinin isimleri ve tez başlıkları aşağıda verilmektedir:

Dr. Ali Arda Gençali, “İzole Nötron Yıldız Popülasyonları Arasındaki Evrimsel Bağlar”, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü,

Dr. Aslı Ünal, “Etkin Bağlanmış Küme Yöntemlerinin Programlanması ve Kimyasal Uygulamaları”, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü,

Dr. Ece Çiğdem Karakoyun, “Elektrik Piyasalarında Yenilenebilir Enerji Üreticileri için Enerji Operasyonları Yönetimi”, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülü,

Dr. Aliye Ezgi Güleç Taşkıran, “Kolorektal Kanser Hücrelerinde Besin Eksikliğinin Lizozomal Morfoloji ve Trafik Üzerindeki Etkisinin Araştırılması”, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülü,

Dr. Bulut Hüner, “PEM Elektrolizörlerde Oksijen Oluşum Reaksiyonu İçin Gaz Difüzyon Elektrotu Geliştirilmesi”, Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülü.

Ödül töreni tarihi ve programı ileri bir tarihte iletilecektir. Genç bilim insanlarını kutlar başarılarının devamını dileriz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Nevzat G. Gençer

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Seçici Kurulu adına

Ali Arda GENÇALİ
Tez Başlığı: İzole nötron yıldız popülasyonları arasındaki evrimsel bağlar
Bölüm/Üniversite: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi – Fizik Programı, Sabancı Üniversitesi
Danışmanı: Prof. Dr. Ünal Ertan
Galaksideki, Supernova patlama sayıları ile bu patlamalardan oluşan izole nötron yıldızlarının sayısı arasında olan tutarsızlık yaklaşık 10 yıldır açıklanmayan önemli bir Astrofizik problemidir. Dr. Ali Arda Gençali, değişik fiziksel özelliklere sahip olan izole nötron yıldızı grupları arasındaki evrimsel bağlantıyı, kalıntı disk modeli ile açıklayan kuramsal ve sayısal model geliştirmiştir. Dr. Gençali’nin geliştirdiği bu modelleme ile izole nötron yıldız sayıları ile süpernova patlamaları sayıları arasındaki farklılık açıklanabilir hale gelmektedir.
Dr. Ali Arda Gençali bu önemli Astrofizik probleminin çözümüne kalıcı katkıda bulunması nedeniyle 2024 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülüne layık görülmüştür.


Aslı ÜNAL
Tez Başlığı: Etkin Bağlanmış Küme Yöntemlerinin Programlanması ve Kimyasal Uygulamaları
Bölüm/Üniversite: Kimya Bölümü, Hacettepe Üniversitesi
Danışmanı: Prof. Dr. Uğur Bozkaya
Dr. Aslı Ünal’ın doktora tezi, teorik kimya alanında uluslararası standartlarda özgün ve yenilikçi bir yöntem geliştirilmesi, bu yöntemin modern yazılım teknikleriyle hayata geçirilmesi ve geniş bir kullanıcı kitlesine sunulması açısından büyük bir başarıya imza atmıştır. DF-OCCD yöntemiyle düşük maliyetli ve yüksek doğruluklu hesaplama imkanları sağlanmış, özellikle problematik moleküler sistemler üzerinde yapılan kapsamlı testlerle yöntemin etkinliği ve yaygın kullanım potansiyeli kanıtlanmıştır. Bu tez çalışması, literatürde eksikliği çekilen yöntemlerin programlanması ve popüler alanlardaki kimyasal uygulama çalışmalarının sunulması ile teorik kimya alanına önemli yenilikler kazandırmıştır.
Bu gerekçelerle, tez çalışmasını gerçekleştiren Dr. Aslı Ünal’a 2024 yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır.


Ece Çiğdem KARAKOYUN
Tez Başlığı: Elektrik Piyasalarında Yenilenebilir Enerji Üreticileri için Enerji Operasyonları Yönetimi
Bölüm/Üniversite: Endüstri Mühendisliği Bölümü, Bilkent Üniversitesi
Tez Danışmanı: Doç. Dr Ayşe Selin Kocaman ve Dr. Öğr. Üyesi Emre Nadar
Dr. Ece Çiğdem Karakoyun’un tez çalışması, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji piyasalarındaki rolünü daha etkin hale getirmek için önemli bir katkı sunmaktadır. Bu çalışmada, batarya sahibi bir rüzgâr enerjisi üreticisinin, saatlik taahhütler ve uzlaştırmalar çerçevesinde spot piyasada karşılaştığı gerçek zamanlı karar verme problemi, elektrik fiyatı ve rüzgâr belirsizlikleri göz önünde bulundurularak bir Markov Karar Süreci modeli ile formüle edilmiştir. Özgün modelleme yaklaşımıyla, optimal kararların yapısal analizi yapılmış ve çeşitli sezgisel yöntemler önerilmiştir. Enerji sistemlerinde hızla artan yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli kullanımı için enerji depolama teknolojilerinin potansiyelini ve piyasa davranışlarının etkisi ortaya konmuş, karar destek sistemlerinin önemi gösterilmiştir. Yenilenebilir enerji üreticileri ve güç sistemi operatörlerine yönelik somut politika ve strateji önerileri sunulmuştur. Dr. Ece Çiğdem Karakoyun’un bu çalışması hem akademik hem de uygulamalı alanda yenilenebilir enerji sistemlerine önemli bir katkı sağlamaktadır.
Bu gerekçelerle, tez çalışmasını gerçekleştiren Dr. Ece Çiğdem Karakoyun’a 2024 yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır.


Aliye Ezgi Güleç TAŞKIRAN

Tez Başlığı: Kolorektal kanser hücrelerinde besin eksikliğinin lizozomal morfoloji ve trafik üzerindeki etkisinin araştırılması Bölüm/Üniversite: Biyoloji Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sreeparna Banerjee Dr. Aliye Ezgi Güleç Taşkıran’ın tez çalışmasında, tümör mikro çevrelerindeki sınırlı besin varlığının, kanser hücrelerinin metabolik olarak yeniden düzenlenmesine neden olabileceği, bunun da hücrelere hayatta kalma olanakları sağlayacağı düşüncesinden hareket edilmiştir. Çalışmada kolon kanseri hücrelerinin düşük glikoz, glutamin ve serum içeren kısıtlayıcı besiler ile kuluçkalanmasının (incubation) , kemoterapotik ajanlara duyarlılığı azalan yüksek canlılığa sahip bir hücre yoğunluğunun oluşumuna neden olduğu gösterilmiştir. Tez çalışmasının sonuçlarının ve sonuçlardan yola çıkarak önerilen bilimsel fikirlerin evrensel bilime katkıda bulunacağı, ülkemizin moleküler biyolojik gelişimine ve bu bilim dalında çalışan kişilere ışık tutabileceği, çalışmada elde edilen sonuçların bu alanda bundan sonra yapılacak çalışmalara temel oluşturabilecek sonuçlar üretmiş olduğu, kolorektal ve gastrointestinal kanser hücrelerini inceleyen araştırmacının bulgularının, bu alanlarda yapılabilecek çalışmalarda temel dayanak oluşturabilecek, değerli ve nitelikli bulgular ürettiği dikkate alınarak anılan tez çalışması, 2024 Yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülü’ne değer bulunmuştur.


Bulut HÜNER
Tez Başlığı: PEM Elektrolizörlerde Oksijen Oluşum Reaksiyonu Için Gaz Difüzyon Elektrotu Geliştirilmesi
Bölüm/Üniversite: Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Erciyes Üniversitesi
Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nesrin Kayataş Demir
Hidrojen üretiminde kullanılabilecek gaz difüzyon elektrotlarının klasik yöntemlerle üretiminde hem istenilen performanslara çıkılamaması hem de elektrot üretim maliyeti sorun teşkil etmektedir. Dr. Bulut Hüner, doktora tez çalışmaları kapsamında Platin kaplamalı gaz difüzyon elektrotlarını 3D baskı teknolojisiyle eklemeli imalat yöntemi ile üreterek seri ve ekonomik bir üretim tekniği geliştirmiştir. Aynı zamanda geliştirdiği elektrotlar ile akım yoğunluğunun kaplanmamış elektrotlara göre yaklaşık 14 kat arttığını bulmuştur. Dr. Hüner Doktora tez çalışması kapsamında elde ettiği bu sonuçlar ile bilime sağladığı katkılar nedeniyle 2024 Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Onursal Ödülüne layık görülmüştür.